2024. ápr 24.

Sajt és még sajtabb - Sajtkülönlegességek a világból

írta: Horváth Dharmaketu Norbert
Sajt és még sajtabb - Sajtkülönlegességek a világból

Bár a világ valódi extremitását csak kevesen tapasztaljuk meg testközelből, mégis sokan izgalmasnak találják informálódni arról, mi a legdrágább, a legérdekesebb, a legkülönlegesebb. Nézzünk most körül a sajtvilágban ezzel az extrém szemüveggel. 

Drágán add a sajtod! - A Pule

Vajon milyen lehet a világ legdrágább sajtja? És mitől olyan drága? A Pule sajt  a mai Szerbia és Montenegró természetvédelmi területén őshonos szamárnak köszönhető.

pule-cheese.jpg

A magas ára abból adódik, hogy egy átlagos szamárkanca legfeljebb másfél-két liter tejet képes produkálni, napi háromszori fejést követően, ráadásul minden esetben kézzel fejik, ami lassítja a termelési folyamatot. Ha ez nem lenne elég, a szamártej meglepően kevés kazeint tartalmaz, így kevesebb sajtot is lehet belőle előállítani. Az árán túl a legnagyobb különlegessége, hogy tápanyagtartalmában közel megegyezik az anyatejjel. Az ára kilónként 100-300 ezer forint közé esik, így emiatt kereskedelmi forgalomban nem is igazán kapható, ugyanis a jómódú sajtrajongók hamar lecsapnak rá és felvásárolják a készletet. 

 

Még drágább a sajtod - A Cabrales

A Cabrales egy természetes sajt, amelyet kézzel készítenek nyers tehéntejből vagy két vagy háromféle tej – tehén-, juh- és kecsketej – keverékéből, ami több hónapig érlelődik a Picos de Europa természetes barlangjaiban. A párás körülmények kedveznek a penicillinszerű penészgombák kialakulásának, amelyek jellegzetes kékeszöld színezetet és ízt ad az ínyenc sajtnak. Minden év augusztus utolsó hetében Las Arenas de Cabrales városa ad otthont egy versenynek, ahol a legjobb Cabrales sajtdarabokat bocsájtják árverésre. Idén a spanyolországi oviedói Llagar de Colloto étterem 30 000 eurót fizetett egy darab Cabrales sajtért. A Poo de Cabrales-i Los Puertos sajtgyár által készített 2,2 kg-os sajtdarabot a zsűri tizenöt, a versenyen részt vett termelő sajtja közül a legjobbnak találta.

queso-cabrales.jpg

Büdös, nem büdös - Az Époisses de Bourgogne

Amikor a sajtot speciális baktériumokkal érlelik, akkor bizony különleges szaga lesz.  Rengetegen versenybe szállhatnának a "legbüdösebb sajt" címért ezt mégis az Époisses de Bourgogne nyerte el, amely egy tehéntejből készült francia lágysajt. Ezt a sajtot az ország keleti részén, Époisses falujában állítják elő. A különlegessége az, hogy helyi elyi almapálinkában, a Marc de Bourgogne-ban, mossák meg. Bár sokan azt mondják romlott tej szaga van, mégis annak aki szereti a sajtot, megéri kipróbálni ezt a különlegességet.

epoisses_1280x800.jpg

Nem fog rajta az idő

A világ legöregebb sajtjára német kutatók bukkantak egy távol-keleti múmia végső nyughelyében. A vákuumszerű környezetnek köszönhetően a sajt ellen tudott állni a bomlási folyamatoknak, így az tökéletes állapotban maradt fent. Az ókori tetemre Kína Taklamakán sivatagának homokdűnéi között bukkantak rá, amely mellett egyben a világ – jelenleg ismert – legidősebb sajtja hevert. Az első becslések szerint a több mint 3600 éves marhabőrbe csomagolt ételkülönlegesség akár még a mai napig is fogyasztható lenne, ha nem nyilvánították volna muzeális értékű ereklyének.

cheese-1534544386.jpg

 

Szólj hozzá

sajt kecskesajt szamársajt Pule sajtkülönlegesség Cabrales legdrágább sajt