Freedom of cheese

Sajt, ó szabadság!

2024. ápr 26.

Bodri, a sajtínyenc - A himalájai jak sajt útja a tradíciótól a jutalomfalatig

írta: Horváth Dharmaketu Norbert
Bodri, a sajtínyenc - A himalájai jak sajt útja a tradíciótól a jutalomfalatig

Ma már szinte minden valamirevaló kutyás tudja, hogy manapság menő churpit adni a kutyádnak. Sokáig rágható, egészséges és nem utolsó sorban laktózmentes. Itthon kutyasajtnak hívják. Azonban ha rászánt úgy két tucat órát egy himalájai repülőútra és ott sajtoznál hamar rájössz, hogy miért is olyan a jakból készült sajt ,amilyen. 

Ha most arra kérlek, hogy idézd fel a legkeményebb sajtemléked (és itt a kemény a szó fizikai értelmében, nem pedig a lelkileg megterhelőt jelenti, mint amikor Marika néni még mindig az akciós trappistát veszi) valószínűleg először a egy parmezános élmény ugrik be. De azért még ez is simán megrágható. Ezzel szemben a chhurpi elfogyasztása kihívás lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá, és ...

Tovább Szólj hozzá

bodri sajt jak kutyakaja horváth norbert Himalája Bhután sajtkülönlegesség chhurpi chauri jaksajt churpi kutyasajt freedom of cheese

2024. ápr 24.

Sajt és még sajtabb - Sajtkülönlegességek a világból

írta: Horváth Dharmaketu Norbert
Sajt és még sajtabb - Sajtkülönlegességek a világból

Bár a világ valódi extremitását csak kevesen tapasztaljuk meg testközelből, mégis sokan izgalmasnak találják informálódni arról, mi a legdrágább, a legérdekesebb, a legkülönlegesebb. Nézzünk most körül a sajtvilágban ezzel az extrém szemüveggel. 

Drágán add a sajtod! - A Pule

Vajon milyen lehet a világ legdrágább sajtja? És mitől olyan drága? A Pule  sajt  a mai Szerbia és Montenegró természetvédelmi területén őshonos szamárnak   köszönhető.

pule-cheese.jpg

A magas ára abból adódik, hogy egy átlagos szamárkanca legfeljebb másfél-két liter tejet képes produkálni, napi háromszori fejést követően, ráadásul minden esetben kézzel fejik, ami lassítja a termelési folyamatot. Ha ez nem lenne elég, a szamártej meglepően kevés ...

Tovább Szólj hozzá

sajt kecskesajt szamársajt Pule sajtkülönlegesség Cabrales legdrágább sajt

2024. ápr 23.

A sajtos lelke - Gazdák a kiégés peremén

írta: Horváth Dharmaketu Norbert
A sajtos lelke - Gazdák a kiégés peremén

A fenntartható gazdálkodás az agráriumban mostanra szinte unalomig hallott szóösszetétellé vált. Pedig létezik egy olyan szegmense, amelyről keveset beszélünk, mégis a gazdálkodás és agrárium kulcsfontosságú része: ez pedig maga a gazda. 

A fenntartható mezőgazdaság   szempontjainak biztosan magukban kell foglalniuk a gazdáknak a fenntarthatóságát, vagyis eljött az ideje, hogy ne csupán a gazdaságok hozta irányszámokra vagy hatékonyságra figyeljünk, hanem a gazda pszichés állapotára és szükségleteire is, hiszen ha ez a rész nem működik, akkor nem csupán ő maga van veszélyben, hanem veszélybe kerül maga a gazdaság, sőt az állatok jóléte is. 

Az 1990-es évektől zajló jelentős gazdasági és társadalmi változások ...

Tovább Szólj hozzá

sajt gazda kiégés coach burn out horváth norbert dharmaketu Bányász József Tejbánya a gazda lelke

süti beállítások módosítása